Iets op je lever? GSM 0490/40 66 20

Login Form

Waarom is stoppen met drinken zo moeilijk?

Alcohol is een kalmeringsmiddel. Het probleem is meestal een verstoorde gemoedsrust waar we geen blijf mee weten en die we te lijf gaan met met een kalmeringsmiddel. In ons geval alcohol, maar het kunnen evengoed opiaten, benzodiazepines of andere psychoactieve stoffen zijn.

Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van problemen met alcohol. Het gaat altijd om een combinatie van factoren.

De valkuil waar de meeste mensen die op hun eentje proberen te stoppen in tuimelen, is de gedachte dat alcohol het probleem is. Als ik stop met drinken dan is het probleem weg en alles is terug goed. Dit klopt voor een stuk, namelijk voor de problemen die ontstaan zijn uit het misbruik van alcohol. Maar de wortel waarom we in de eerste plaats alcohol zijn gaan gebruiken blijft bestaan. De teleurstelling dat het stoppen met drinken de problemen niet oplost is groot. Stoppen met drinken alleen op wilskracht houden we misschien een tijdje vol, want terug naar de miserie van teveel drinken willen we niet.frustratie

Vroeg of laat heeft iedereen een zwak moment. Je zou een machine moeten zijn om nooit eens moe, het beu te zijn of geen goesting te hebben. We blijven mens, en dat is geen kwestie van wilskracht. Op dat zwakke moment willen we vooral rust en alcohol is het kalmeringsmiddel dat er voor klaar staat. De volgende actief drinkende fase kondigt zich weer aan. Tot de problemen van het alcoholmisbruik zich weer opstapelen en we weer een dappere poging ondernemen om te stoppen met drinken. Deze keer moet en zal het lukken. We hebben immers veel te veel te verliezen. De vicieuze cirkel is rond. Spijtig genoeg is het in ons geval geen cirkel maar een neerwaartse spiraal waarbij er steeds weer meer problemen zich opstapelen.

Waar AA helpt is het aanpakken van de verstoorde gemoedsrust, de feitelijke reden van mijn alcoholgebruik. Dit zorgt voor de doorbraak. Maar dit moet rustig gebeuren, en in een welbepaalde volgorde. AA heeft hier een leidraad in met 12 stappen. De nieuwkomers die het belang van verandering begrijpen hebben een grote kans van slagen. Als we ons echter enkel beperken tot de eerste stap (waarin vooral het alcoholgebruik aangepakt wordt), zal vroeg of laat de gemoedsrust weer verstoord zijn.

De redenen waarom mensen verslaafd raken aan alcohol zijn persoonlijk, maar meestal zijn er gelijklopende verhalen bij andere mensen te vinden.

Gelukkig heeft het AA programma stappen om ons definitief beter in ons vel te voelen. Dit is niet makkelijk en vraagt om je leven op een andere manier te bekijken. Hier sneuvelen de meeste mensen op. Pas als de problemen te groot zijn geworden, zijn we bereid om veranderingen toe te laten.

Die veranderingen zorgen voor een zorgelozer leven, met minder stress en dus geen nood aan alcohol als kalmeringsmiddel.

Daardoor werkt het! Ons leven is zelfs beter dan het was voor onze drinkersperiode. Er is geen reden meer om terug te keren.

De vicieuze cirkel is gebroken.